Història de la colla

Per parlar de la història dels Castellers de Santa Coloma, hem de parlar de la primera colla de l'altre banda del Llobregat, ja que fins aleshores les colles castelleres es situaven al Camp de Tarragona i arribaven fins al Penedès.

A mitjans del segle XX, en Josep Porta i Brunet, més conegut com l'Avi Porta, va deixar Valls per venir a Santa Coloma a treballar. Allà, al seu Valls natal, era casteller de la colla Els Xiquets de Valls, tot i que no se sap si de la jove o de l'antiga.

Josep Porta i Brunet
Josep Porta i Brunet

En arribar al Raval de Santa Coloma va fundar la colla Els Xiquets del Raval, que va ser la primera colla castellera de l'altre banda del Llobregat, abans del 1950. Aquella colla no va destacar mai al món casteller, però va ser la impulsora per a la creació de noves colles, com ara els Castellers de Barcelona, que va sorgir de la fusió dels Xiquets del Raval i un grup de ball de la Vila de Gràcia.

L'any 1985 neixen els Castellers de Santa Coloma, arran d'una escissió de la colla de Castellers de Barcelona. El color de la camisa blau cel i l'escut de la colla, s'agafen de la bandera de la ciutat.

Els primers anys de la colla van ser els de més èxits, descarregant la gamma de set, executant el 3 de 7 aixecat per sota (només carregat) i el 2 de 7 que no es va portar mai a la plaça. A finals dels 80 i principis dels 90, va ser la primera devallada de la colla, que fins al 1994 no va tornar a descarregar castells de set. Després, es va a tornar a caure de la categoria fins al 99, que es van tornar a descarregar castells d'aquesta gamma.

Des d'aleshores, la colla només va fer castells de sis a temporades puntuals, dedicant més temps cara a engrandir la colla. Actualment, els Castellers de Santa Coloma estàn consolidats com a colla de sis.